Wanneer uw kind door ziekte of andere onvoorziene omstandigheden niet op school kan komen,
kunt u dit voor 08:00 uur in de Parro-app doorgeven. Na 08:00 uur vragen we u ziekmeldingen telefonisch (0314-651530) te doen.
Alle basisscholen moeten zich houden aan de regels voor leerplicht en schoolverlof. Hieronder vindt u meer informatie over de regelgeving omtrent het verlenen van verlof.
Om verlof aan te vragen, dient u een aanvraagformulier in te vullen. Het formulier kunt u ook opvragen bij de leerkracht van uw kind(eren). Het ingevulde aanvraagformulier kan, inclusief relevante verklaringen, ingeleverd worden bij de directeur. De directeur houdt zich aan de richtlijnen van de gemeente Montferland.
De leerplichtwet bepaalt in welke gevallen leerplichtige leerlingen verlof buiten de schoolvakanties kunnen krijgen. Van belang is het onderscheid tussen vakantieverlof en verlof bij gewichtige omstandigheden.
Vakantieverlof
Verlof voor vakantie buiten de schoolvakanties is helaas niet mogelijk. Tenzij de ouder(s)/ verzorger(s) een beroep in de horeca of agrarische sector uitoefenen, waardoor het echt onmogelijk is om een gezinsvakantie te vieren in één van de schoolvakanties (artikel 11f) of wanneer de ouders een eigen bedrijf hebben dat haar belangrijkste inkomsten heeft in de schoolvakanties. Bij de aanvraag hiervoor moeten stukken toegevoegd worden waaruit dit blijkt. Omschreven is dat ouders in dat geval het recht hebben om eenmaal per jaar een gezinsvakantie te vieren gedurende maximaal 10 schooldagen.
Voorwaarden:
De directeur van de school beslist over een verzoek om vakantieverlof voor ten hoogste 10 schooldagen. Hierbij kan de leerplichtambtenaar geraadpleegd worden.
Wanneer ouder(s) en kind(eren) ondanks een negatief besluit toch met verlof zijn gegaan, dan moet de leerplichtambtenaar op de hoogte worden gebracht via een “melding vermoedelijk ongeoorloofd verzuim”.
Gewichtige omstandigheden
Gewichtige omstandigheden zijn situaties die buiten de wil van de ouder(s)/ verzorger(s) en/ of de leerling ligt. Voor bepaalde omstandigheden, naast ziekte en religieuze verplichtingen, kan verlof worden verleend.
Hierbij kunt u denken aan: verhuizen van het gezin, gezinsuitbreiding, het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten, overlijden van bloed- of aanverwanten, viering van een 25-, 40- of 50- jarig ambtsjubileum en het 12,5-, 25-, 40-, 50- of 60- jarig (huwelijks) jubileum van bloed- of aanverwanten (het gaat hier om een enkele verlofdag).
De volgende situaties vallen niet onder de gewichtige omstandigheden: familiebezoek in het buitenland, vakantie in een goedkope periode, een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de schoolvakantie op vakantie te gaan, eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers-)drukte, verlof voor één kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.