Op de Roncallischool werken we thematisch. Dit betekent dat in alle groepen de leerstof aan bod komt in thema’s en onderwerpen die voor kinderen interessant zijn.
In de groepen 1 en 2 wordt de leeromgeving betekenisvol ingericht, waarbij ruimte is voor eigen initiatief en inbreng van de kinderen. De leerkrachten proberen actief leren te stimuleren, zodat de kinderen een positief zelfbeeld krijgen en er een gevoel van eigenwaarde aan kunnen ontlenen. De leerkracht daagt uit en stuurt aan op een brede ontwikkeling. Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee de leerkracht de ontwikkeling van de kinderen kan volgen en stimuleren. Eén van deze middelen is het instrument “Leerlijnen”. Hier kunnen de leerkrachten van groep 1/2 u meer over vertellen.
Ook in groep 3 wordt vanuit thema’s gewerkt, hierbij is de taalleesmethode 'Lijn 3' leidend. In groep 3 leren de kinderen lezen aan de hand van de letters. Met deze letters kunnen ze nieuwe woorden maken. Langzamerhand gaan ze deze letters en woorden leren schrijven. Aan het eind van groep 3 kunnen de meeste kinderen teksten met twee- en drielettergrepige woorden lezen. Het technisch lezen, voortgezet technisch lezen en begrijpend lezen staat centraal in groep 3 en vindt een vervolg in groep 4 en de hogere groepen.
In de groepen 4 t/m 8 werken we met de thematische methode: 'Alles-in-1'. 'Alles-in-1' is een methode voor thematisch, samenhangend onderwijs voor de basisschool. Zaakvakken, expressie, taal, techniek, cultuur, en meer, komen in logische samenhang aan bod. De wereld bestaat niet uit losse vakken. Alles heeft met elkaar te maken en alles wat je leest, hoort en zegt is taal. Door taal te combineren en te koppelen aan zaakvakken en expressievakken vang je meerdere vliegen in één klap! De vele praktische doe-opdrachten koppelen begrippen aan een ervaring.
'Alles-in-1' heeft voor groep 4 vijf thema's ontwikkeld. Ieder thema wordt behandeld gedurende acht weken en is onderverdeeld in vier deelthema’s van twee weken. In de groepen 5 tot en met 8 zijn de thema's zijn op zes cognitieve niveaus uitgewerkt. Dit betekent dat we voor elke leerling een passend niveau kunnen kiezen. Voor combinatiegroepen of groepsdoorbroken werken is 'Alles-in-1' geschikt: alle leerlingen werken aan hetzelfde thema, enkel de verwerking is op eigen niveau. De thema's omvatten verschillende domeinen: aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, techniek en cultuur. Per schooljaar worden vijf thema's aangeboden. Het domein/vakgebied en het hoofdonderwerp vormen het hart van het project. Het is de kapstok waaraan alle vakken worden opgehangen. Per thema werken de kinderen met één boek, gevolg: tijdwinst en rust. 'Alles-in-1' komt tegemoet aan de verschillende manieren van leren en kinderen kunnen hun talenten laten zien.
De methode 'Alles-in-1' heeft ook een cursorische lijn: 'Alles-Apart'. 'Alles-Apart is de instructietaallijn voor groep 5 t/m 8, waarin de vaardigheden in de vakken spelling, grammatica, lezen en stellen geoefend worden. Binnen 'Alles-Apart' is de hoofdzaak taalregels leren en oefenen.
Taal is de sleutel tot succes op school. Taalonderwijs is het meest rendabel als de kinderen betrokken zijn, als woorden en zinsconstructies op verschillende manieren regelmatig terugkomen en wanneer de kinderen zelf (nieuwe) taal regelmatig actief gebruiken. Dit gegeven maakt de combinatie met de projecten ijzersterk: tijdens de projecten worden alle taalregels, strategieën en afspraken van 'Alles-Apart' herhaald, gebruikt en toegepast. Net als de thema's in 'Alles-in-1' is 'Alles-Apart' uitgewerkt op zes niveaus: voor (taal)zwakke leerlingen in groep 5 tot en met hoogbegaafde kinderen in groep 8. Het onderwijs met 'Alles-Apart' wordt voor het onderdeel spelling aangevuld met de methode 'Staal'.